• In de vrije sector stegen de huren buiten de stedelijke gebieden het afgelopen kwartaal het hardst.
  • Steden zijn minder aantrekkelijk geworden door onder meer het thuiswerken en de gesloten horeca.
  • In een stad als Amsterdam, waar de huren notoir hoog liggen, daalde de huurprijs het afgelopen kwartaal zelfs.

Huren in de vrije sector zijn het afgelopen kwartaal vooral buiten de stad duurder geworden. In de gemeenten Amsterdam en Amstelveen, waar de huurprijzen relatief hoog liggen, werden huurwoningen zelfs goedkoper.

Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en makelaarsvereniging NVM melden in hun kwartaalupdate dat de minder stedelijke gebieden de grootste stijgingen laten zien.

De reden voor die tweedeling is de coronapandemie, volgens voorzitter Eric Verweij van VGM NL, die een “veranderde vraag” ziet.

“Steden zijn minder aantrekkelijk geworden door onder meer het thuiswerken en de gesloten horeca en uitgaansactiviteiten, terwijl het buitengebied juist aantrekkelijker is doordat je voor dezelfde huurprijs bijvoorbeeld een extra kamer of buitenruimte krijgt.”

Ook het wegblijven van expats heeft gevolgen voor met name duurdere huurwoningen.

'Bouwen essentieel voor een gezonde markt'

Woonhuizen in Nederland werden gemiddeld 5,9 procent duurder voor huurders, bij appartementen was de stijging 7,7 procent. Het aantal transacties ging op jaarbasis met een kwart omhoog. Dat komt onder meer omdat er veel nieuwbouw werd opgeleverd.

NVM-voorzitter Onno Hoes merkt daarbij wel op dat dit vooral woningen met een huur vanaf 1000 euro per maand betreft. "Bouwen, zeker in het lagere- en middensegment, is essentieel om de markt weer gezond te krijgen en de doorstroming van met name thuiswonenden naar huur en huur naar koop weer op gang te krijgen."

Lees ook: